16. srpen 2012

Horácký džbánek oslavil 30. narozeniny

Žďár nad Sázavou - Horácký džbánek slaví. Před třiceti lety se do Žďáru nad Sázavou poprvé sjeli milovníci folkové muziky z celé republiky. Hudební festival si během let získal početné řady příznivců a ač za roky fungování došel řady změn, diváci zůstali.


Druhý srpnový víkend se na žďárském zámku nesl v duchu oslav. Tomu odpovídala i dramaturgie, šanci vystoupit na jubilejním ročníku dostali léty prověřené a u diváků nejoblíbenější kapely. "Na Džbánek jezdíme úplně od začátku. Dokonce si pamatujeme, jak jsme hráli ještě na prvním nádvoří a písnička Janova hora tak rozvášnila posluchače, že se koupali tam v té kašně", zavzpomínal na první ročníky frontman kapely Fleret Zdeněk Hrachový.

Páteční podvečer patřil čtyřem hudebním formacím, zazpíval legendární Pavel Bobek, kapela Krausberry a večer ukončilo trio Prokop Hrubý Andrey. Celé odpoledne odstartoval folkový písničkář Wabi Daněk a Horácký džbánek se tak vrátil k hudebním kořenům. "Byly časy kdy jsem končil, teď už chci svůj klid a to je zase výhodnější začínat."

V sobotu prověřilo hudební nadšence počasí, střídal se déšť, sluníčko. To vše v teplotách těsně nad hranicí deseti stupňů. Ředitelce Kultury Žďár i přesto nechyběl úsměv na tváři. "Počasí jsme se nebáli, už jsme na to zvyklí, protože málo který ročník nezmokneme.

Kromě hudebních lahůdek byla připravena i řada kulinářských pochoutek pro mlsné jazýčky, nechyběly řemeslné stánky a program pro děti. "Letos tu máme novinku. Máme velký džbánm který děti polepily a pomalovaly. Mohou si také drátkovat. Další novinkou pro děti je lanové centrum," uvedla dramaturgyně festivalu Věra Sedláková.

Sobota se nesla v duchu hudebního mišmaše. Zahráli Greenhorns, Jablkoň, Ivan Hlas a Hop Trop. Třicátý džbánek však nemohl zakončit nikdo jiný než Flereti. Populární kapela má džbánku doma celou řadu a muzikanti pro ně našli i praktické využití. "Jsme valaši a pijeme spíš slivovici. Paní Šuláková nás ale naučila pít víno, takže si v nich nosíme víno."

Podle očekávání Flereti zvedli diváky ze židlí a za třicátým džbánkem udělali skvělou hudební tečku.