16. srpen 2012

Výstava ukazuje historii, současnost i budoucnost fenomenálního Igráčka

Nové Město na Moravě - V jednu velkou hernu se koncem června proměnilo Horácké muzeum v Novém Městě na Moravě. Vestibul i první patro se stalo na dva měsíce domovem pro tři stovky plastových figurek, které dospělí zqanjí jako Igráčky.

Téměř před dvěma lety se Igráček začal znovu vyrábět a v novoměstském muzeu se rozhodli dát možnost dětem seznámit se s ryze českou hračkou a dospělým možnost k nostalgickým vzpomínkám.



Syn: Petra Tomášková, kulturní referentka Horáckého muzea : 04:56 já jsem…05:05 příslušník esenbé



Od roku 1976 , kdy spatřil světlo světa první Igráček zedník, prošla hračka velkou změnou, moderní verze má nos a pohyblivé zápěstí. Návštěvníci se díky nainstalovaným informačním tabulím seznámí nejen s celou řadou zajímavých faktů,ale i s výrobními procesy. Děti, které se budou pozorně dívat, si mohou o Igráčka i zasoutěžit.



Syn: 03:19 je tady připravena soutěž…03:35 vlastního Igráčka



Výstava je interaktivní a přibližuje dětem i dospělákům, nejen historii a současnost,ale i vize vývojářů a možnou budoucnost, jednou tak třeba na pultech hračkářství najdeme igráččí svatbu, hru Igráčku nezlob se, Igráčka andílka, draka nebo klauna. Zatím se děti musí spokojit s Igráčkem nejrůznějších profesí. Nejoblíbenějším místem celé výstavy je reálné Igráčkovo město.



Syn: 04:19 tady je třeba….04:41 na co si vzpomenete



Malí návštěvníci si v rámci výstavy mohou sestavit Igráčka na puzzlích, vyfotit se jako Igráček hasič či zahradnice nebo si zahrát Igráčkovo pexeso. 300 figurek bude v rámci výstavy Fenomén Igráček dělat radost návštěvníkům Horáckého muzea až do 2. září. Pro velký zájem je navíc celé prázdniny muzeum otevřeno i v pondělí.